Besøg os på Facebook Besøg os på LinkedIn Besøg os på Instagram
Kundeservice 70 60 65 00 Alle hverdage mellem 07.30-16.00 Book online her 90% vil anbefale DEKRA til andre


Varebil uddannelse

Folketinget har hen over sommeren vedtaget et lovforslag, der omhandler varebiler på under 3500 kg, som kører med gods for fremmed regning. Det kommer til at medføre uddannelse, krav om vognmandstilladelse og mere kontrol, når det gælder denne type af varebiler – både for chaufførerne og vognmændene bag. Loven, som i daglig tale bl.a. er blevet kaldt for Godskørsel Light, ser ud til at træde i kraft, i hvad Folketinget har beskrevet som to etaper. Den første etape skal hjælpe forberedelsen af evt. administration, inden selve tilladelseskravet træder i kraft den 1. januar 2019.

De seneste år har vi set en stigning i antallet af varebiler og varevogne på de danske veje. Med en stigende internet handel, EU's åbne grænser og at folk generelt mere og mere sender pakker til hinanden, så vil udviklingen nok fortsætte – nu bare i en mere reguleret version med ordnede forhold til dem i branchen samt større sikkerhed på vejene.

Den nye lov har til hensigt at bekæmpe socialt bedrageri, illegal arbejdskraft, sort arbejde samt at øge sikkerheden i trafikken, hvilket betyder, at dem, der arbejder med godskørsel i varebiler, nu underlægges krav om udstyr og uddannelse i samme stil som deres kollegaer i den tungere ende af skalaen. Tilladelsesordningen for varebiler er nemlig en tilpasning af den ordning, som i dag gælder for godskørsel for fremmed regning for biler over 3500 kg.

Hvad indebærer loven?

Den nye lov om tilladelsesordningen for varebiler betyder grundlæggende, at man skal have tilladelse til at drive en vognmandsforretning. For at kunne få tilladelsen skal man leve op til en række krav, bl.a. skal man opfylde en række faglige kvalifikationer, ligesom man skal opfylde krav til økonomi, god skik, restancer, virksomhedsform og ikke mindst uddannelse af ens varebil chauffører. Den nye lov indebærer nemlig også krav om varebil uddannelse til chaufførerne, dette er både en varebil grunduddannelse og efteruddannelse. Dette betyder, at vognmændene bag hver varebil chauffør fra 1. januar 2019 skal have en vognmandstilladelse og chaufførerne i bilerne en uddannelse.   

Hvad betyder det for chaufførerne? 

Som varebilchauffør betyder dette uddannelse. Der er dermed lagt op til en reel vognmandsuddannelse, således at nye vognmænd vil skulle tage et vognmandskursus, da der er ligger krav om både grunduddannelse som efteruddannelse. Der er blevet forslået en overgangsordning, når det gælder kravet om kvalifikationsuddannelse, for de chauffører, der når loven træder i kraft 1. januar 2019, udfører godskørsel for fremmed regning i varebiler og varevogne, og som kan dokumentere minimum to års erfaring. Udformningen af varebil grunduddannelsen og efteruddannelsen er ikke lagt fast endnu, men det tyder på nogle dage på kursus for chaufførerne fra måske 5 dage på grunduddannelsen og 3 dage på efteruddannelsen, men det er ikke helt sikkert endnu.  

Hos DEKRA glæder vi os over, at trafiksikkerheden øges, og at der kommer ordnede forhold, som vil gavne de mange chauffører og vognmænd i Danmark. Derudover ser vi frem til at forhåbentlig kunne tage godt imod de både nye som erfarne varebilchauffører, som skal have deres grund- og efteruddannelse, optil samt efter lovens ikrafttrædelse den 1. januar 2019

Har du spørgsmål? Ring til os på 70 60 65 00

70 60 65 00

Spørgsmål?

Indtast navn og telefon nr. Så kontakter vi dig!

Navn *
Telefon *