Den 1. juli 2019 blev det vedtaget, at varebilschauffører skal have et VUB-bevis – et varebilschaufføruddannelsesbevis – for at kunne køre varebil. Dette krav gælder ved kørsel af gods for fremmed regning, der har en vægt på mere end 11 kilo per stykgods i vogntog, eller varebiler på 2.000-3.500 kilo tilladt totalvægt.

Har du et blåt chaufføruddannelsesbevis?

Varebilschauffører med CUB-bevis – det blå chaufføruddannelsesbevis – vil automatisk have de samme rettigheder, som hvis de havde et varebilschaufføruddannelsesbevis. Har du et blåt chaufføruddannelsesbevis, er det altså ikke nødvendigt at tage et varebilschaufføruddannelsesbevis.

Beviset sikrer de rette kvalifikationer

Det er nødvendigt at erhverve sig et varebilschaufføruddannelsesbevis, da det sikrer, at chaufførerne har alle de nødvendige og rette kompetencer. Derfor skal de gennemføre en grundlæggende kvalifikationsuddannelse.

For at kunne få et varebilschaufføruddannelsesbevis er det nødvendigt at have et gyldigt kørekort i kategori B. Derudover skal du have gennemført kvalifikationsuddannelsen som varebilschauffør. Det koster 500 kroner at få udstedt et varebilschaufføruddannelsesbevis. Disse penge er et gebyr, som går til Færdselsstyrelsen.

Som udgangspunkt vil beviset gælde i fem år. Derefter skal du tage et efteruddannelseskursus på to dage. Gør du ikke det, vil du ikke kunne beholde varebilschaufføruddannelsesbeviset. Dog skal der ved efteruddannelseskurset ikke aflægges en prøve som ved de andre beviser. Bliver du stoppet af politiet under din kørsel, skal du altid kunne fremvise dit uddannelsesbevis.

Interesseret i at vide mere?

Så kan du læse meget mere om kurset til varebilschauffør her.

Hvad kan vi hjælpe dig med?